Wariacja na temat tradycyjnej szarlotki dla tych którzy wolą jabłka zamiast ciasta.
*jabłka
*skórka z całej pomarańczy
*wino wytrawne lub półsłodkie
*mąka
*masło
*cukier biały
*cukier brązowy
*płatki owsiane
*bita śmietana
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę, następnie wrzucić do
garnka i poddusić wraz ze startą skórką pomarańczową oraz winem;
dosłodzić do smaku. Mąkę zmieszać z masłem i cukrem białym, a płatki
owsiane z cukrem brązowym.
Przygotować żaroodporne naczynie. Układamy w nim kolejno jabłka, mąkę i płatki.
Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach.
Podawać na ciepło z bita śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!