piątek, 8 marca 2013

lekka szarlotka

Wariacja na temat tradycyjnej szarlotki dla tych którzy wolą jabłka zamiast ciasta.

*jabłka
*skórka z całej pomarańczy
*wino wytrawne lub półsłodkie
*mąka
*masło
*cukier biały
*cukier brązowy
*płatki owsiane
*bita śmietana

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę, następnie wrzucić do garnka i poddusić wraz ze startą skórką pomarańczową oraz winem; dosłodzić do smaku. Mąkę zmieszać z masłem i cukrem białym, a płatki owsiane z cukrem brązowym.
Przygotować żaroodporne naczynie. Układamy w nim kolejno jabłka, mąkę i płatki.
Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach.
Podawać na ciepło z bita śmietaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!