piątek, 8 marca 2013

różowy chłodnik

Coś pysznego na gorące dni. Chłodnik z botwinki.

*pęczek botwinki
*pęczek rzodkiewki
*ogórek
*pęczek dymki
*pęczek kopru
*czosnek
*sól, pieprz
*kefir
*śmietana kwaśna
*oliwa

Botwinkę gotować w osolonej wodzie.
Rzodkiewkę i ogórka zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Dymkę, koper oraz ostudzoną botwinkę pokroić drobno.
Połączyć 2 szklanki kefiru ze szklanką śmietany oraz dwiema łyżkami oliwy i ząbkami czosnku (ilość według uznania) oraz pieprzem i solą. Dodać warzywa i wymieszać.
Chłodzić w lodówce przez ok godzinę. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!