piątek, 8 marca 2013

tradycyjny rosołek

Korpus i dwie pałki kurczaka
Mięso wołowe
Marchewki
Pietruszki
Seler
Cebula
3 ząbki czosnku
Dwa liście kapusty
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól i pieprz
Pietruszka (natka)
Liść lubczyku
Białe wino

Mięso zalewamy zimną (koniecznie!) wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Prawie gotowy rosół przecedzamy. Dodajemy lubczyk i natkę pietruszki oraz odrobinę białego wina, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem, marchewką i mięsem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!