Masz już dość dojadania świątecznych potraw, ale nie chcesz
żeby się zmarnowały…
Oto kilka rad, co zrobić ze świątecznym jedzeniem po
świętach.
- Ciasto - większość, w tym tort i sernik, możesz zamrozić nawet na 3 miesiące. Ciasteczka zachowają świeżość nawet do 2 miesięcy w blaszanych pudełkach.
- Wino - przelej resztki do foremek na lód, włóż do zamrażalnika. Przydadzą się do drinków lub sosów.
- Zupa - bez ziemniaków można przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy.
- Pieczywo - zawiń szczelnie w folię i zamroź. Jeśli przez święta sczerstwiało, rozmrażaj w rozgrzanym piekarniku, lekko skrapiając skórkę wodą. Możesz także je ususzyć i zrobić tartą bułkę.
- Mięso - pieczeń i inne dania mięsne mogą leżeć w zamrażarce 5–6 miesięcy. W lodówce przechowuj je 3–4 dni. Wędlinę ze sklepu podziel na porcje „na jeden raz”, przechowuj w zamrażarce do miesiąca.
Z tego, co
pozostało można też przyrządzić nowe dania. Oto dwie przykładowe propozycje:
Zapiekanka farmera
1 łyżeczka wegety
1 cebula
2 łyżki masła
1 papryka czerwona
250 g wędlin (boczek, kiełbasa, szynka)
6 jajek
3 bułki kajzerki
masło do posmarowania naczynia
pieprz
Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Paprykę i wędliny pokroić w paseczki. Jajka wybić do miski, bułki pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić wegetą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Zapiekać 30 minut w temp. 160°C.
Sałatka z kurczakiem
150 ml majonezu
1 mały jogurt naturalny
250 g pieczonego kurczaka (2 udka pieczone)
1 puszka ananasów
3 łodygi selera naciowego
100 g ciemnych winogron
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Sos: Majonez połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Mięso i ananasy pokroić w kostkę. Seler obrać i pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić na połowę i usunąć pestki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sosem majonezowym.
1 łyżeczka wegety
1 cebula
2 łyżki masła
1 papryka czerwona
250 g wędlin (boczek, kiełbasa, szynka)
6 jajek
3 bułki kajzerki
masło do posmarowania naczynia
pieprz
Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Paprykę i wędliny pokroić w paseczki. Jajka wybić do miski, bułki pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić wegetą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Zapiekać 30 minut w temp. 160°C.
Sałatka z kurczakiem
150 ml majonezu
1 mały jogurt naturalny
250 g pieczonego kurczaka (2 udka pieczone)
1 puszka ananasów
3 łodygi selera naciowego
100 g ciemnych winogron
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Sos: Majonez połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Mięso i ananasy pokroić w kostkę. Seler obrać i pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić na połowę i usunąć pestki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sosem majonezowym.
A na koniec dobra
rada na kolejne święta – zrób mniej, to mniej zostanie.
Zapraszam też na stronę http://niemarnuje.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!