poniedziałek, 5 sierpnia 2013

ciasto śmietankowo cytrynowe z mascarpone

składniki:
ciasto parzone
3 jajka
180 g cukru
130 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml wrzącej wody

2 budynie śmietankowe
cytryna
750 ml wody

masparpone
śmietana 36%
cukier puder
owoce

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy wrzątek. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 - 40 min w 180 stopniach C. Studzimy.

Odlewamy pół szklanki wody, resztę gotujemy. W pozostałej wodzie rozrabiamy budynie (jeśli są bez cukru dodajemy cukier). Do gotującej się wody wlewamy sok z połowy cytryny. Gotujemy budyń. Studzimy i smarujemy  nim ciasto.
Wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem pudrem. Nakładamy na warstwę budyniową. Posypujemy owocami. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę.

1 komentarz:

  1. pozdrawiam, moj chlopak lubi wszystko cytrynowe, na pewno wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!