sobota, 12 października 2013

chałka

3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
60g cukru
torebka cukru waniliowego
4 łyżki roztopionego masła
pół łyżeczki soli
szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych

Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami. Ze świeżych wcześniej zrobić zaczyn. Doda jajko, mleko, masło, sól i cukry. Wyrabiać do gładkości. Przykryć ściereczka i odstawić do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie wyrobić. Podzielić na 3 części, zrolować delikatnie w trzy wałeczki. Z powstałych wałeczków zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub obsypanej mąką. Następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 45 min. Po tym czasie posmarować wierzch mlekiem. Piec ok 30 - 40 min. w temp. 175 stopni C.


4 komentarze:

  1. chałce nigdy nie odmówię, choć ja wolę taką pełnoziarnistą. i z makiem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ślicznie Ci wyrosła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zostawić na 450 minut???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście 45 minut, wkradła się literówka... już poprawiona

      Usuń

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!