składniki:
fasola Jaś 800g.
dwa rodzaje kiełbasy (jedna koniecznie wiejska)
boczek wędzony
dwie puszki pomidorów w zalewie z czosnkiem
3 cebule
3 ząbki czosnku
łyżka majeranku
łyżka cząbru
papryka słodka
papryka ostra
kurkuma
sól, cukier, pieprz
koncentrat pomidorowy
Fasolę namoczyć na noc (co najmniej 12 godzin).
Następnie odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą. Wsypać po pół
łyżce cząbru i majeranku i gotować fasolę na małym ogniu. Boczek pokroić w
słupki. Kiełbasę na plasterki. Czosnek obrać. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Do gotującej się fasoli dodać kilka słupków boczku i czosnek przeciśnięty przez
praskę. Na patelni wytopić tłuszcz z reszty boczku. Usmażyć na nim cebulę i
kiełbasę. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie
miękka. Dodać pomidory i gotować do miękkości fasoli. Doprawić solą, pieprzem,
ostrą i słodką papryką, kurkumą i cukrem, zagęścić przecierem pomidorowym,
zagotować.
Podawać z chlebem najlepiej własnego wypieku.
Smak potrawy zależy od jakości boczku i kiełbasy
oraz ilości przypraw, dlatego każdy może doprawić fasolkę według swojego smaku.
Wersja tradycyjna fasolki to po prostu rezygnacja
z kurkumy i ostrej papryki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!