poniedziałek, 7 października 2013

knedle ze śliwkami




składniki:
1,4 kg ziemniaków
700 g mąki pszennej
4 jajka
1 kg śliwek węgierek
sól

śmietana
cukier

Ugotować ziemniaki w mundurkach. Gorące obrać i zetrzeć na tarce do placków ziemniaczanych (najdrobniejsze oczka), wystudzić. Śliwki umyć i usunąć pestki. Masę ziemniaczaną połączyć z mąka, jajkami i szczyptą soli. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta okrągłe placuszki. Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę, zawinąć ją w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować 5 min po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i śmietaną.

Prawdziwe smaki jesieni. Pychota!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!