poniedziałek, 18 listopada 2013

mus czekoladowy


śmietanka 30% 300 ml, mocno schłodzona
czekolada gorzka (lub 70g czekolady mlecznej i 30g czekolady gorzkiej)

Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do miski lub rondelka. Do drugiego rondelka nalewamy wodę, którą doprowadzamy do wrzenia.
Stawiamy miskę z czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszystkie kawałki się roztopią. Musimy pamiętać, aby dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody. Rozpuszczoną czekoladę studzimy, żeby była lekko ciepła. Śmietanę ubijamy na sztywno. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. Schładzamy przed podaniem.

1 komentarz:

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!