składnik:
½ kostki masła
2 cebule
mała dynia 2 – 2, 5 kg
½ papryczki chili
2 łyżki miodu wielokwiatowego
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
ziarna słonecznika lub dyni
Dynię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek. Resztę wkładamy
do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 20- 30 minut.
W tym czasie rozpuszczamy
masło w garnku i szklimy na nim pokrojone w pióra cebule. Upieczona dynie
pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy ze skórki i koimy w kostkę.
Umieszczamy dynię w garnku z cebula, zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę gałki,
miód, posiekaną połówkę papryczki oraz sól i pieprz. Gotujemy ok. 30 min.
następnie miksujemy na gładki krem.
Podajemy posypana słonecznikiem lub dynią.
GENIALNY, JEM CODZIENNIE ODKĄD ZNOWU ZAWITAŁA NA STARGANY DYNIA :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ;) Wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuń