Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
2 cukinie
1 duża marchewka
1 cebula
duży pomidor
kiełbasa żywiecka podsuszana
sól i pieprz
oliwa
oregano, rozmaryn
3 jajka
parmezan tarty
szczypiorek
Ziemniaki myjemy i kroimy w ósemki. Cukinie i marchewkę kroimy
w niezbyt cienkie plastry. Cebulę kroimy w pióra. Wszystkie warzywa układamy na
blasze, skrapiamy oliwą posypujemy oregano i rozmarynem oraz sola i pieprzem.
Mieszamy. Pomidora oraz kiełbasę kroimy z dużą kostkę i układamy na warzywach.
Pieczemy
w temperaturze 200 stopni C przez ok. 10-15 minut (do miękkości warzyw) na
funkcji piekarnika termo obieg z górna grzałką.
W między czasie mieszamy ze sobą roztrzepane jajka, tarty
parmezan oraz posiekany szczypiorek.
Gdy warzywa będą już miękkie zalewamy je
masą jajeczną i pieczemy jeszcze ok. 5 min. od czasu do czasu mieszając.
"Termoobieg z górną grzałką", nie wiedziałam, że takie cudo istnieje!
OdpowiedzUsuń