niedziela, 24 marca 2013

zupa cebulowa z jajkiem


bulion
cebula pokrojona w piórka
sól, pieprz, tymianek, kminek, oregano
czosnek
białe wino
masło   
jajka
ser żółty
bagietka (opcjonalnie)


Cebulę zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać bulionem, dodać przyprawy. Gotować ok 40 min. Dodać wino i gotować jeszcze ok 20 min. Pieczywo posmarować masłem i podpiec w piekarniku na grzanki. Rozlać zupę do żaroodpornych miseczek. 


Na wierzchu ułożyć grzankę. Na każdą grzankę wbić jajko, posypać tartym serem. 


Wstawić miseczki do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekać, aż jajka się zetną. Można zrobić również wersję bez grzanki w środku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!