poniedziałek, 1 kwietnia 2013

mazurek kajmakowy

mąka 300 g
masło 200 g
cukier 100 g
1 jajko
1 łyżka wody
sól
gotowa masa kajmakowa lub wysoko słodzone mleko w puszcze gotowane 3 godz.


Masło rozetrzeć mikserem z mąką, dodać cukier, jajko, łyżkę wody i szczyptę soli. Uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem. Piec przez 15 - 25 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na upieczonym cieście rozsmarować 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej. Udekorować bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!