czwartek, 20 czerwca 2013

Arbuz


 Arbuz jest jednym z najchętniej jedzonych owoców w upalne dni. Orzeźwia, chłodzi i można go jeść bez ograniczeń, bo zawiera dużo wody, a niewiele kalorii.

Jednak jak wybrać idealnego arbuza?

Jest kilka możliwości żeby sprawdzić czy dany arbuz jest idealnie dojrzały:
·         popukaj w arbuza, jeśli wydaje dudniący dźwięk podobny do bębenka arbuz jest dojrzały;
·         ważny jest rozmiar. Omijamy małe arbuzy, najlepiej wybrać te o średniej wielkości;
·         spójrzcie na spód. Jeśli jest on brudnobiały lub żółty, arbuz jest zapewne dojrzały. Na tym punkcie arbuz siedział sobie na słońcu, jeśli jest biały lub zielony arbuz mógł zostać zerwany za wcześnie;
·         kształt, sprawdź czy jest symetryczny;
·         ciężar, najlepsze są owoce cięższe niż na to wyglądają.

Trzeba też wiedzieć, że arbuzy w przeciwieństwie do innych owoców, nie dojrzewają po tym, jak są zerwane. Nie kupujcie, więc niedojrzałego owocu z myślą, że dojrzeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!