składniki:
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka jaj
masa
- 350 g sera białego
- 100 g cukru
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- budyń waniliowy
- aromat waniliowy
- skórka otarta z jednej cytryny
- puszka brzoskwiń
- garść płatków migdałowych
Przepis na kruche ciasto znajdziesz tutaj
Przygotowujemy formę do tarty i wykładamy ją papierem do pieczenia. Ja polecam papier Rubin firmy Rossmann.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim przygotowaną formę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach C przez ok 15 min.
W tym czasie przygotowujemy masę.
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy ser i pozostałe składniki (poza brzoskwiniami i migdałami) i ubijamy do powstania jednolitej masy.
Wylewamy na lekko przestygnięte ciasto, układamy pokrojone w cząstki brzoskwinie.
Pieczemy przez 10 min w 200 stopniach C, następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Posypujemy płatkami lub "okruszkami" migdałów.
Świetny przepis... spróbowałam i tarta wyszła doskonała. Ja do sera dodałam trochę rodzynek, bo je uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Joanna
Bardzo się cieszę, że tatra wyszła i smakowała :)
UsuńJa dzisiaj robię tą tartę na święta:))) Ciekawe jak mi wyjdzie...
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis i pozdrawiam.
Gosia