środa, 23 października 2013

jajka w sosie chrzanowym



Jako pierwszy smak mojego dzieciństwa na tapetę poszły jajka w sosie chrzanowym. Kiedyś ich nie lubiłam, kojarzą mi się z przedszkolem, ale dziś chętnie je jem.


składniki:
jajka
makaron
chrzan w słoiczku tarty
masło
bulion
mąka
sól, pieprz, cukier
cytryna
słodka śmietana 30%



Bulion zagotowujemy, rozpuszczamy nim masło. Dodajemy chrzan, przyprawy i śmietanę i sok z cytryny (można dodać też startą skórkę). Mąkę rozrabiamy w wodzie i dodajemy do sosu intensywnie mieszając, aby nie powstały „kluski”. Sos gotujemy 10 min. na małym ogniu.
Jajko gotujemy na twardo. Ugotowane podajemy z sosem i makaronem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!