Jako pierwszy smak mojego dzieciństwa na tapetę poszły jajka
w sosie chrzanowym. Kiedyś ich nie lubiłam, kojarzą mi się z przedszkolem, ale
dziś chętnie je jem.
składniki:
jajka
makaron
chrzan w słoiczku tarty
masło
bulion
mąka
sól, pieprz, cukier
cytryna
słodka śmietana 30%
Bulion zagotowujemy, rozpuszczamy nim masło. Dodajemy
chrzan, przyprawy i śmietanę i sok z cytryny (można dodać też startą skórkę). Mąkę
rozrabiamy w wodzie i dodajemy do sosu intensywnie mieszając, aby nie powstały „kluski”.
Sos gotujemy 10 min. na małym ogniu.
Jajko gotujemy na twardo. Ugotowane podajemy z sosem i
makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!