środa, 6 listopada 2013

krem z marchwi z imbirem i pomarańczą



Ponieważ na dworze już zimno czas na rozgrzewające i dodające energii zupy.

składniki:
masło
oliwa
cebula
marchew
imbir (koniecznie świeży!)
2 pomarańcze
sól i pieprz

Masło rozpuszczamy w garnku razem z oliwą. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy umyte i obrane marchewki. Zalewamy woda i gotujemy 30 min. Po tym czasie dodajemy obrany i pokrojony korzeń imbiru. Gotujemy kolejne 30 min. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Drugą pomarańczę sparzamy, kroimy w cząstki (razem ze skórką) i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!