czwartek, 14 listopada 2013

światowy dzień cukrzycy

Dziś światowy dzień cukrzycy. 
Z tej okazji kilka słów na temat tego jak odżywiać się przy cukrzycy.
Produkty zbożowe należy jeść z umiarem i uważać na nadmierną ilość węglowodanów. Pieczywo najlepiej jeść razowe a unikać jasnego i przede wszystkim słodkiego np. chałki. Można jeść kasze gruboziarniste, np. gryczaną. Musli ale bez miodu, czekolady, karmelu. Ryż najlepiej wybierać brązowy, ponieważ ma większą ilość błonnika.

Warzywa przy cukrzycy są bardzo polecane. Z umiarem jednak należy spożywać kapustę, marchew, paprykę, buraki, cebulę i fasolę szparagową. Surówki i sałatki najlepiej sporządzać z dodatkiem oleju słonecznikowego, sojowego lub kukurydzianego. Zamiast śmietany lepiej użyć kefir, jogurt naturalny lub typu greckiego. Do gotowany warzyw warto dodać trochę masła lub margaryny. 

Ponieważ cukrzyk musi uważać na węglowodany warto pamiętać, które z owoców zawierają ich najwięcej a które najmniej.

Najmniej węglowodanów zawierają:
- poziomki
- truskawki
- arbuz
- grejpfruty

Średnią ilość węglowodanów mają:
- pomarańcze
- mandarynki
- morele
- agrest
- brzoskwinie
- czereśnie
- jagody
- jabłka
- gruszki
- kiwi
- maliny
- wiśnie
- czerwone porzeczki

Należy uważać z owocami takimi jak:
- śliwki
- czarne porzeczki
- banany
- winogrona
- ananasy
- brzoskwinie z puszki

Należy unikać syropów owocowych, wysoko słodzonych dżemów i marmolad. Z niskosłodzonymi także trzeba zachować umiar. Soki owocowe również należy ograniczać. Najlepiej pić wodę mineralną z odrobiną soku lub cytryną.

Z mleka i przetworów mlecznych nie wolno rezygnować, lecz należy uważać z ich ilością. Najlepiej wybierać produkty o niskim poziomie tłuszczu- do 2%. Sery chude lub półtłuste. Należy ograniczać spożycie serów żółtych, pleśniowych, i topionych, ponieważ zawierają dużo cholesterolu.

Najlepiej jeść mięso chude- indyk, kurczak, cielęcina, wołowina.
Najlepsze przetwory mięsne to wędliny wołowe i drobiowe. Lepiej zrezygnować z tłustych parówek, pasztetów, salcesonów. Mięso przyrządzać najlepiej dusząc je, gotując lub piekąc w folii. Trzeba całkowicie zrezygnować z boczku, smalcu, słoniny.

Najlepsze ryby:
- mintaj
- flądra
- dorsz
- morszczuk
- tuńczyk
- makrela
- halibut
- śledź

Warto ograniczyć tłuszcze do smarowania pieczywa. Oleje używać najlepiej na surowo, np. do sałatek (olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy). Do gorących posiłków najlepiej stosować oliwę z oliwek.

Spożywanie produktów słodkich i miodu powinno być silnie ograniczane i kontrolowane. Można sobie na nie pozwolić tylko na malutką ilość przy specjalnych okazjach. Można ewentualnie używać słodzika i gotowe produkty bez cukry- np. czekolady, ale też z umiarem.

Alkohol należy ograniczać, pić należy zawsze z jedzeniem. W czasie spożywania alkoholu trzeba częściej badać stężenie cukru we krwi. Po piciu a przed snem niezbędne jest zjedzenie czegoś bogatego w węglowodany. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!