czwartek, 28 sierpnia 2014

krem z pieczonej dyni



składnik:
½ kostki masła
2 cebule
mała dynia 2 – 2, 5 kg
½ papryczki chili
2 łyżki miodu wielokwiatowego
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
ziarna słonecznika lub dyni



Dynię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek. Resztę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 20- 30 minut. 
W tym czasie rozpuszczamy masło w garnku i szklimy na nim pokrojone w pióra cebule. Upieczona dynie pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy ze skórki i koimy w kostkę. Umieszczamy dynię w garnku z cebula, zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę gałki, miód, posiekaną połówkę papryczki oraz sól i pieprz. Gotujemy ok. 30 min. następnie miksujemy na gładki krem. 
Podajemy posypana słonecznikiem lub dynią.




3 komentarze:

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!