niedziela, 24 marca 2013

clafoutis na słodko

ser biały
dżem
5 jajek
3/4 szklanka mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
cukier






Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Posmarować żaroodporne naczynie tłuszczem. Przesiać mąkę i 1/4 łyżeczki soli. Zmiksować jajka, mleko, jogurt. Wsypać przesianą mąkę, dodać cukru i miksować, aż ciasto będzie gładkie. Wlać połowę ciasta do przygotowanego naczynia, ułożyć pokruszony ser i dżem, wlać resztę ciasta. Piec ok 25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Odstawić na 15 minut przed krojeniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!