niedziela, 24 marca 2013
clafoutis z groszkiem
zielony groszek
czerwona papryka
pieczarki
szynka
ząbek czosnku
5 jajek
3/4 szklanka mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
żółty ser tarty
sól i pieprz
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Posmarować żaroodporne naczynie tłuszczem. Przesiać mąkę i 1/4 łyżeczki soli. Zmiksować jajka, mleko, jogurt, wyciśnięty czosnek. Wsypać przesianą mąkę, dodać trochę pieprzu i miksować, aż ciasto będzie gładkie.
Wlać połowę ciasta do przygotowanego naczynia, ułożyć groszek, pokrojoną szynkę i paprykę oraz pieczarki i wlać resztę ciasta.
Posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec clafoutis około 25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Odstawić na 15 minut przed krojeniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!