piątek, 5 kwietnia 2013

chleb pszenny bez zakwasu

Jak obiecałam tak też uczyniłam... upiekłam chleb! Na razie nie na zakwasie, ale może w przyszłości... no i oczywiście jest zdjęcie z rzeżuchą :)



Składniki na 1 bochenek:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i zagniatamy ręką nie za długo - tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką, lekko je wyrabiamy. Dodajemy otręby i znowu zagniatamy.
Owijamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny lub aż chleb powiększy się około 2 razy.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb. Naczynie musi grzać się około 1/2 godziny od włączenia piekarnika.
Chleb odwijamy i przekładamy do naczynia. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrywką i dopiekamy 10 - 15 minut.
Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!