poniedziałek, 8 kwietnia 2013

wariacja na temat ziemniaków z jajkiem



Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (nie za drobno) i gotujemy w bulionie by były miękkie, ale nie rozpadały się. Po ugotowaniu odcedzamy wrzucamy do rondelka z oliwą, dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jajka na miękko – wkładamy jajka do wrzącej wody na 4 min. po tym czasie przelewamy zimną wodą. Jajka przed gotowaniem należy wyjąć z lodówki na ok. 30 minut oraz do wody dodać sól i zapałkę, by jajka nie popękały w czasie gotowania. Do ziemniaków dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i mieszamy. Wykładamy na talerz. Jajka delikatnie obieramy i kładziemy na ziemniaki. Na wierzch kładziemy sałatkę zrobioną z kiełków i rzodkiewki z odrobiną oliwy i cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!