Składniki na ciasto:
170 g mąki
95 g masła
60 g wody
1 łyżeczka soli
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy trochę mąki. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wykładamy nim tortownicę lub blachę do tarty wcześniej nasmarowaną tłuszczem tak, by ciasta starczyło i na wyższy brzeg.
Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy, nie wyłączając piekarnika.
Składniki na farsz:
śmietana 18%
ser sałatkowy ala feta (ale może być każdy lubiany przez Was ser)
3 jajka
sól, pieprz biały
gałka muszkatułowa
oregano
średniej wielkości kalafior uprzednio ugotowany al dente
suszone pomidory
czosnek
oliwki
pietruszka
Kalafior układamy na ciasto.
W misce mieszamy śmietanę, ser, jajka, sól, pieprz, gałkę, pietruszkę i pomidory oraz wyciśnięty czosnek.
Powstałą masą zalewamy kalafior. Posypujemy oregano i oliwkami.
Pieczemy ok 35-40 min.
Smacznego!!!
mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia i podzielenia się swoją opinią.
Usuń