czwartek, 27 czerwca 2013

mini - pavlova

Składniki na ok 15 bez:
9  średniej wielkości białek
szczypta soli
400g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel ekstraktu waniliowego


Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać po łyżeczce cukier puder, dalej ubijając. Wmieszać skrobię, wanilię i ocet. Delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od szklanki odrysować kółka, zachowując odstęp.Wyłożyć na nie bezę. Można uformować ją z dołkiem w środku, by łatwiej było później nakładać krem i owoce.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Włożyć blaszkę z bezami i natychmiast zmniejszyć nagrzewanie w piekarniku do 150ºC. Piec przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po tym czasie wyjąć, ostudzić.

Krem to zmiksowana śmietana 30% lub 36% z serkiem mascarpone. Nakładamy go na środek bezy. Na wierzch układamy owoce, w moim przypadku są to truskawki.






1 komentarz:

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!