czwartek, 10 października 2013

drożdżowe bułeczki ze śliwkami

3 szklanki maki pszennej
1 jajko
60g cukru
4 łyżki roztopionego masła
pół łyżeczki soli
szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
wypestkowane śliwki

Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami. Ze świeżych wcześniej zrobić zaczyn. Doda jajko, mleko, masło, sól i cukier. Wyrabiać do gładkości. Przykryć ściereczka i odstawić do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie wyrobić. Podzielić na części wielkości środka dłoni i zrobić placuszek. Na każdym ułożyć śliwkę lub dwie (w zależności od wielkości). Skleić tworząc coś ala "cycuszek". Ustawiać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby każda bułeczka miała wokół siebie miejsce. Następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Po tym czasie posmarować wierzch mlekiem i posypać odrobina cukru. Piec ok 30 min. w temp. 175 stopni C.





1 komentarz:

  1. Ależ ten wyciekający z bułeczek sok zachęcająco wygląda... Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!