poniedziałek, 18 listopada 2013

18 listopada – Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach



Dieta bogata w produkty mleczne może zastąpić probiotyki kupowane w aptece. Aby wzmocnić organizm, w trakcie leczenia antybiotykiem trzeba jeść więcej owoców i warzyw niż zazwyczaj, bo to one są naturalnymi probiotykami. Poniżej sprawdzisz, które produkty będą pomocne w szybkim powrocie do formy.   

jogurty i kiszonki 
W trakcie leczenia antybiotykami, jedzmy cenne dla zdrowia: jogurty, kefiry, maślanki, kiszone ogórki i kapustę kiszoną – dostarczają one cenne bakterie kwasu mlekowego, które stymulują odporność naszego organizmu.
Wszelkie produkty mleczne i jego przetwory, można spokojnie jadać kilka godzin przed zażyciem antybiotyku, lub kilka godzin po zażyciu. Kiedy nasza kuracja antybiotykami się zakończy, pijmy jeszcze przez kilka dni, co najmniej szklankę jogurtu dziennie i jedzmy regularnie produkty zawierające bakterie mlekowe
.  


owoce i warzywa tak, ale ostrożnie z cytrusami 
Podczas choroby, nasz organizm traci nie tylko cenne dla naszego zdrowia bakterie, ale również witaminy. Żeby zapobiec awitaminozie w naszym organizmie, w trakcie leczenia jedzmy więcej niż zwykle warzyw i owoców. Najlepiej pijmy świeże soki, dostarczają one najlepiej przyswajalne witaminy i sole mineralne. Najważniejsza dla naszego organizmu jest witamina C, gdzie jej szukać poza tabletkami? A więc najwięcej jej znajdziemy w natce pietruszki, brokułach, brukselce, kiszonej kapuście i cytrusach.  Ale tu jest pewien problem, owszem cytrusy zawierają dużo cennej witaminy C, ale zawierają też związki utrudniające wchłanianie antybiotyków.
Dlatego pamiętajmy!!!!! Nie wolno nam popijać antybiotyku sokami cytrusowymi zwłaszcza grejpfrutowym, najlepsza będzie  przegotowana woda. Niektórzy twierdzą, że grejpfruta nie powinno się jeść 4 godziny przed zażyciem leku i po nim. W trakcie kuracji nie przyjmuj preparatów zawierających wyciąg z grejpfruta (pomarańczy). Włączmy te owoce do naszej diety po zakończeniu naszego leczenia antybiotykiem.
 

szanuj wątrobę! 
Wątroba, której zadaniem jest między innymi „odtruwanie” organizmy, jest szczególnie obciążona w czasie antybiotykoterapii. Warto, więc unikać produktów, które ją dodatkowo obciążają, czyli wszelkich tłustych serów, mięs, szczególnie smażonych i panierowanych, pasztetów, tłustych ryb, masła i zawierających tłuszcz słodyczy takich jak krówki, ciastka i ciasta czy czekolada. Niewskazane są również majonez, musztarda, a także pieprz, kurkuma i cynamon. Doskonałe na rekonwalescencję są dobrze nam znane zupy jarzynowe, soki z marchwi i surówki. Jedzmy codziennie miód, cebulę, czosnek, chrzan- to doskonałe naturalne leki działające bakteriobójczo. Gotowana lub pieczona ryba albo piersi kurczaka uzupełnią niedobór białka, bo podczas choroby organizm zużył go więcej niż normalnie. 

multiwitaminy dopiero po zakończeniu kuracji antybiotykami 
Biorąc antybiotyki, nie zażywajmy żadnych preparatów witaminowych. Musimy wiedzieć o tym, iż witaminy doskonale wspomagają nasz organizm w walce o zdrowie, ale są też doskonałą pożywką dla bakterii. Multiwitaminy przydadzą się po zakończeniu kuracji, żeby wzmocnić nadwątlone siły. Na czas leczenia odstaw preparaty żelaza, wapnia, leki stosowane w nadkwaśności, gdyż osłabiają działanie antybiotyku.






1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy i przydatny wpis. Zabrakło mi tylko jednej rzeczy - unikajmy antybiotyków! Te leki to naprawdę ostateczność, a nie sposób na katar czy ból gardła, jak niektórzy (nawet lekarze) go traktują. Jeżeli Wasz lekarz na każdą chorobę przepisuje Wam antybiotyk - zmieńcie lekarza!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!