piątek, 15 listopada 2013

quiche z selerem i cukinią



składniki na ciasto:

170 g mąki
95 g masła
60 g wody
1 łyżeczka soli
świeży rozmaryn

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło i rozmaryn, wyrabiamy. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy trochę mąki. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wykładamy nim tortownicę lub blachę do tarty wcześniej nasmarowaną tłuszczem tak, by ciasta starczyło i na wyższy brzeg.
Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy, nie wyłączając piekarnika. 

składniki na farsz:

śmietana 18%
ser sałatkowy ala feta (ale może być każdy lubiany przez Was ser)
3 jajka
sól, pieprz biały
gałka muszkatołowa
bazylia suszona
cukinia
seler
cebula
masło
oliwki
suszone pomidory
płatki migdałowe
pestki dyni
czosnek

Cebule kroimy w pióra, selera w kostkę i podsmażamy na maśle. Wykładamy na ciasto. W misce mieszamy śmietanę, ser, jajka, sól, pieprz, gałkę, bazylię i pomidory oraz wyciśnięty czosnek. Powstałą masą zalewamy seler. Na wierzchu układamy cukinie pokrojona w plastry, oliwki, pestki dyni i płatki migdałowe. Pieczemy ok 35-40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!