4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
1 i ½ szklanki mąki
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
½ szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja lub 4 mniejsze
1 szklanka brązowego lub białego cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 i ½ szklanki mąki
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
½ szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja lub 4 mniejsze
1 szklanka brązowego lub białego cukru
opakowanie cukru waniliowego
skórka starta z 2 pomarańczy
½ szklanki jogurtu naturalnego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
odmierzyć 2 szklanki. Zetrzeć skórkę z pomarańczy.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą,
solą, cukrem, cukrem waniliowym oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce
wymieszać: olej, jajka, jogurt.
Dodać tartą marchewkę oraz skórkę pomarańczową. Następnie wymieszać
za pomocą
łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłożyć do papilotek
umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w
piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie
czysty).
Ja na babeczki położyłam dżem morelowy. Na wierzch kem
zrobiony z ubitej śmietany 30% i serka mascarpone z dodatkiem wanilii. Galaretkę
o smaku Pink Margarita firmy Winiary oraz kolorowa posypkę. Ale Wy możecie udekorować je czym tylko chcecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!