środa, 20 listopada 2013

babeczki marchewkowo pomarańczowe



4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
1 i ½ szklanki mąki
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
½ szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja lub 4 mniejsze
1 szklanka brązowego lub białego cukru
opakowanie cukru waniliowego
skórka starta z 2 pomarańczy
½ szklanki jogurtu naturalnego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Zetrzeć skórkę z pomarańczy.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cukrem, cukrem waniliowym oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszać: olej, jajka, jogurt.
Dodać tartą marchewkę oraz skórkę pomarańczową. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
Ja na babeczki położyłam dżem morelowy. Na wierzch kem zrobiony z ubitej śmietany 30% i serka mascarpone z dodatkiem wanilii. Galaretkę o smaku Pink Margarita firmy Winiary oraz kolorowa posypkę. Ale Wy możecie udekorować je czym tylko chcecie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!