wtorek, 17 grudnia 2013

chutney z czerwonej cebuli

 składniki: 
czerwona cebula ok. 2 kg.
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
cukier ok. 5- 6 łyżek (może być też miód)
pieprz
ocet balsamiczny
pół szklanki wody
pół szklanki piwa lub wytrawnego wina (wedle uznania)

Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Władamy do garnka i wlewamy wodę, po chwili dodajemy olej. Dusimy. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebuli. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, cukier). Wlewamy ocet i piwo. Dusimy do miękkości i do wyparowania płynu. Najlepiej smakuje po 2 tygodniach, więc warto zawekować.



2 komentarze:

  1. Oj, pyszne… My robimy z winem, z piwem nie probowalysmy. Pozdrawiamy cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię chutneye, ale takiego jeszcze nie próbowałam. Już mi się zamarzył. Np. do pieczonego schabu :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!