poniedziałek, 16 grudnia 2013

pierniki na miodzie gryczanym

składniki:
1 kg mąki
20 dag. sody
2 jajka
kostka masła lub margaryn
0.5 kg miodu gryczanego
2 opakowania przyprawy do piernika
50 ml amaretto

Mąkę mieszamy z sodą. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku (tak by nie wrzał). Do mąki dodajemy jajka i delikatnie mieszamy. Do tłuszczu dodajemy miód, mieszamy. Ważne by tłuszcz nie był cieplejszy niż 60 stopni C, bo wtedy miód straci swoje właściwości. Do miodu dodajemy przyprawę i mieszamy by w cieple uwolniły się aromaty. Miód mieszamy z mąką i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zawijamy w pergamin i chowamy do lodówki. (co najmniej na jeden dzień a najlepiej na tydzień)
Po wyjęciu z lodówki dodajemy 50 ml amaretto i zagniatamy. Alkohol rozluźnia ciasto i nadaje mu jedwabistą konsystencję. Rozwałkowujemy ciasto na ok 5 mm i wycinamy pierniczki. Pieczemy 7-10 min w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!