Składniki na 1 bochenek:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 20 g drożdży świeżych
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką, lekko je wyrabiamy. Dodajemy otręby i znowu zagniatamy.
Owijamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny lub aż chleb powiększy się około 2 razy.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb. Naczynie musi grzać się około 1/2 godziny od włączenia piekarnika.
Chleb odwijamy i przekładamy do naczynia. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrywką i dopiekamy 10 - 15 minut.
Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!