ciasto
750 g mąki
szklanka ciepłego mleka
50 g margaryny
opakowanie świeżych drożdży
50 g cukru
2 jaja
aromat waniliowy
kruszonka
szklanka mąki
szklanka cukru
olej
wiśnie
cukier puder
cytryna
W małym garnku podgrzewamy mleko, do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz margarynę.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Mieszamy mąkę pszenną z cukrem. Następnie dodajemy jaja, rozpuszczone drożdże oraz aromat, całość dokładnie mieszamy - ja używam robota kuchennego.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Na ciasto układamy owoce.
Następnie robimy kruszonkę.
Do miski przekładamy mąkę oraz cukier i dodajemy trochę oleju, mieszamy tak aby wszystko połączyło się tworząc drobną kruszonkę.
Warstwę owoców posypujemy przygotowaną kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, wkładamy ciasto i pieczemy 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny.
Ostatnia fotka bardzo przekonujaca,mniamm,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia i podzielenia się wrażeniami jak wyszło. Pozdrawiam! :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń