środa, 31 lipca 2013

ciasto drożdżowe z wiśniami

składniki:
ciasto
750 g mąki
szklanka ciepłego mleka
50 g margaryny
opakowanie świeżych drożdży
50 g cukru
2 jaja
aromat waniliowy

kruszonka
szklanka mąki
szklanka cukru
olej
wiśnie
cukier puder
cytryna
 
W małym garnku podgrzewamy mleko, do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz margarynę.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Mieszamy mąkę pszenną z cukrem. Następnie dodajemy jaja, rozpuszczone drożdże oraz aromat, całość dokładnie mieszamy - ja używam robota kuchennego.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Na ciasto układamy owoce.
Następnie robimy kruszonkę.
Do miski przekładamy mąkę oraz cukier i dodajemy trochę oleju, mieszamy tak aby wszystko połączyło się tworząc drobną kruszonkę.
Warstwę owoców posypujemy przygotowaną kruszonką. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, wkładamy ciasto i pieczemy 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny.


3 komentarze:

  1. Ostatnia fotka bardzo przekonujaca,mniamm,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia i podzielenia się wrażeniami jak wyszło. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!