składniki:
2 pomarańcze
175g. masła
2 łyżki kakao
czekolada gorzka 200g.
mąka 100g.
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
cukier 200g.
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy z
niej sok. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do powstałem
masy sok i skórkę z pomarańczy. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy masę
czekoladową. Powoli dodajemy kakao, proszek i mąkę oraz sól. Drugiego
pomarańcza obieramy i kroimy w cząstki, dodajemy do masy i mieszamy. Pieczemy w
180 stopniach C przez 35 min.
mmmm... pychota ;)
lubię nutkę pomarańczy w czekoladzie, więc to ciasto na pewno mi zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię to ciasto, dam znać jak wyjdzie
OdpowiedzUsuń