składniki:
1,4 kg ziemniaków
700 g mąki pszennej
4 jajka
1 kg śliwek węgierek
sól
śmietana
cukier
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Gorące obrać i zetrzeć na tarce
do placków ziemniaczanych (najdrobniejsze oczka), wystudzić. Śliwki umyć i
usunąć pestki. Masę ziemniaczaną połączyć z mąka, jajkami i szczyptą soli.
Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta okrągłe placuszki. Na środku każdego
placuszka kłaść śliwkę, zawinąć ją w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować
wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować 5 min po wypłynięciu
na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i śmietaną.
Prawdziwe smaki jesieni. Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!