3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
60g cukru
torebka cukru waniliowego
4 łyżki roztopionego masła
pół łyżeczki soli
szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami. Ze świeżych wcześniej zrobić
zaczyn. Doda jajko, mleko, masło, sól i cukry. Wyrabiać do gładkości.
Przykryć ściereczka i odstawić do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie wyrobić. Podzielić na 3 części, zrolować delikatnie w trzy wałeczki. Z powstałych wałeczków zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub obsypanej mąką. Następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
na ok 45 min. Po tym czasie posmarować wierzch mlekiem. Piec ok 30 - 40 min. w temp. 175 stopni C.
chałce nigdy nie odmówię, choć ja wolę taką pełnoziarnistą. i z makiem <3
OdpowiedzUsuńAleż ślicznie Ci wyrosła :)
OdpowiedzUsuńzostawić na 450 minut???
OdpowiedzUsuńoczywiście 45 minut, wkradła się literówka... już poprawiona
Usuń