składniki na jeden bochenek:
3 szklanki mąki chlebowej pełnoziarnistej
1,5 szklanki wody
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki drożdży suchych lub 2 g. drożdży świeżych
Przesianą mąkę łączymy z drożdżami (w przypadku świeżych z zaczynem), solą i mieszamy. Wlewamy wodę i dalej mieszamy, ale tylko do połączenia się składników. Naczynie nakrywamy ściereczka i odstawiamy na min. 5 godzin, ale najlepiej na 12-18 godz. Naczynie trzymamy w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy na oprószonym mąką blacie alby je odgazować. Można teraz dodać do ciasta np maku. Nadajemy chlebowi kształt (jeśli chcemy możemy posypać ziołami, makiem lub sezamem) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C wkładamy chleb i pieczemy ok 30 min.
Najprostszy, a domowy i tak o niebo lepszy :)
OdpowiedzUsuńPo byku!
OdpowiedzUsuń