składniki:
1 kg mąki
20 dag. sody
2 jajka
kostka masła lub margaryn
0.5 kg miodu gryczanego
2 opakowania przyprawy do piernika
50 ml amaretto
Mąkę
mieszamy z sodą. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku (tak by nie wrzał). Do
mąki dodajemy jajka i delikatnie mieszamy. Do tłuszczu dodajemy miód,
mieszamy. Ważne by tłuszcz nie był cieplejszy niż 60 stopni C, bo wtedy
miód straci swoje właściwości. Do miodu dodajemy przyprawę i mieszamy by
w cieple uwolniły się aromaty. Miód mieszamy z mąką i zagniatamy do
uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zawijamy w pergamin i chowamy
do lodówki. (co najmniej na jeden dzień a najlepiej na tydzień)
Po
wyjęciu z lodówki dodajemy 50 ml amaretto i zagniatamy. Alkohol
rozluźnia ciasto i nadaje mu jedwabistą konsystencję. Rozwałkowujemy
ciasto na ok 5 mm i wycinamy pierniczki. Pieczemy 7-10 min w
temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!