składniki:
czerwona cebula ok. 2 kg.
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
cukier ok. 5- 6 łyżek (może być też miód)
pieprz
ocet balsamiczny
pół szklanki wody
pół szklanki piwa lub wytrawnego wina (wedle uznania)
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Władamy do garnka i wlewamy wodę, po
chwili dodajemy olej. Dusimy. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebuli.
Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, cukier). Wlewamy ocet i piwo. Dusimy do
miękkości i do wyparowania płynu. Najlepiej smakuje po 2 tygodniach, więc warto
zawekować.
Oj, pyszne… My robimy z winem, z piwem nie probowalysmy. Pozdrawiamy cieplo.
OdpowiedzUsuńLubię chutneye, ale takiego jeszcze nie próbowałam. Już mi się zamarzył. Np. do pieczonego schabu :)
OdpowiedzUsuń