środa, 8 stycznia 2014

jabłecznik z orzechami i migdałami

składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczeni
125g margaryny
1/2 migdałów w płatkach
4 duże jabłka (kwaśne) starte
1/2 szklanki orzechów laskowych

Margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka. Ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Do masy dodać jabłka i migdały. Wylać na blaszkę i na wierzchu ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 200 stopni około 30-35 minut. Można ciasto posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

1 komentarz:

  1. Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!