wtorek, 2 lipca 2013

tort bezowy

6 białek
250g cukru pudru
łyżka skrobi ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny




Białka miksujemy ze szczypta soli na sztywna pianę. Powoli dodajemy cukier ciągle miksując. Delikatnie mieszamy na koniec ze skrobią i cytryną.

Na papierze rysujemy dwa jednakowe koła np. od dużego talerza. Wylewamy na nie beze i wyrównujemy z wierzchu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, zmniejszamy do 150 stopni C i pieczemy godzinę z termo obiegiem.
Po upłynięciu godziny zostawiamy na 30 min w wyłączonym piekarniku. Studzimy.

Masa między blatami bezowymi to śmietana kremówka zmiksowana z serkiem mascarpone.
Masa na wierzchu to śmietana kremówka i owoce.








3 komentarze:

  1. Witam Panią.Chcę powiedzieć że już kiedyś robiłam taki torcik ale bez pieczenia bezy,kupuję gotowy torcik bezowy,dodatkowo małe bezy.reszta to to samo z tym że małe bezy kruszę i wrzucam do ubitej śmietany z serkiem mascarpone.Jeżeli torcik ma postać to dodaję do ubijanej śmietany trochę tej śmietanki z paczki po to żeby śmietana była sztywna.A dzisiaj spróbuję zrobić Pani przepis.Pewnie będzie b.dobry.Napiszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i czekam na wieści jak wyszedł i smakował torcik z mojego przepisu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. piekłam , wyszedł wspaniały

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś uwagi podziel się nimi ze mną. Dziękuję!