250g cukru pudru
łyżka skrobi ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny
Białka miksujemy ze szczypta soli na sztywna pianę. Powoli
dodajemy cukier ciągle miksując. Delikatnie mieszamy na koniec ze skrobią i
cytryną.
Na papierze rysujemy dwa jednakowe koła np. od dużego
talerza. Wylewamy na nie beze i wyrównujemy z wierzchu. Piekarnik rozgrzewamy
do 180 stopni C, zmniejszamy do 150 stopni C i pieczemy godzinę z termo
obiegiem.
Po upłynięciu godziny zostawiamy na 30 min w wyłączonym
piekarniku. Studzimy.
Masa między blatami bezowymi to śmietana kremówka zmiksowana
z serkiem mascarpone.
Masa na wierzchu to śmietana kremówka i owoce.
Witam Panią.Chcę powiedzieć że już kiedyś robiłam taki torcik ale bez pieczenia bezy,kupuję gotowy torcik bezowy,dodatkowo małe bezy.reszta to to samo z tym że małe bezy kruszę i wrzucam do ubitej śmietany z serkiem mascarpone.Jeżeli torcik ma postać to dodaję do ubijanej śmietany trochę tej śmietanki z paczki po to żeby śmietana była sztywna.A dzisiaj spróbuję zrobić Pani przepis.Pewnie będzie b.dobry.Napiszę.
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na wieści jak wyszedł i smakował torcik z mojego przepisu. Pozdrawiam :)
Usuńpiekłam , wyszedł wspaniały
OdpowiedzUsuń